Normal_gesprek__cursus__bijeenkomst__praten

“Een verhaal van een iemand die de oorlog zelf heeft meegemaakt, geeft zoveel meer indruk dan dat de meester of juf iets vertelt.” Met deze en meer bijdragen heeft Het Mozaïek de derde editie van het Arnhemse jeugddebat gewonnen, dat op 13 september in het Arnhemse stadhuis werd georganiseerd. Dit jaar was het thema '75 jaar Slag om Arnhem'. Onderwijsminister Slob zal 20 september aanwezig zijn bij de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden. Dit melden gemeente Arnhem en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het Arnhemse jeugddebat werd voor het eerst in 2017 georganiseerd. Deelnemende scholen krijgen debattraining. Dit jaar werd stilgestaan bij de evacuatie van Arnhem, deze maand 75 jaar geleden. Na de door de geallieerden verloren slag, werden de hele stad en diverse omliggende dorpen geëvacueerd. Meer dan 150.000 mensen moesten hun huis verlaten. Ze werden ondergebracht in de rest van het toen nog door de Duitsers bezette gebied. 
 
De scholieren werden met stellingen uitgedaagd om op basis van feiten en argumenten met elkaar te debatteren over hoe de gebeurtenissen van toen herdacht kunnen worden en hoe de oorlog van toen nu nog betekenis heeft.
 
Op vrijdag 20 september zal minister Slob aanwezig zijn bij de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden. Eerst zal er, in aanwezigheid van veteraren, een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden in de Eusebiuskerk. Na een wandeling zal het programma zich voortzetten aan de voet van de John Frostbrug op het Airbornplein. Gezamenlijk met enkele leden van het kabinet zal Minister Slob een krans leggen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids