Logo_logo__unicef

“Kinderen hebben het recht op gezondheid, daarom moet de overheid jongeren nog beter voorlichten over gezond eten.” Dat zei de 14-jarige Tess van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp vandaag tijdens het door UNICEF georgansieerde debat over kinderrechten op Kleine Prinsjesdag. Het scholierenteam was de sterkste van de acht debatteams die woordenwedstrijd met elkaar en met Kamerleden aanging in de Haagse Ridderzaal, onder het toeziend oog van VWS-ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins. Dit meldt Unicef.

In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, waren op hun best gekleed met vrolijke jasjes en gekleurde dasjes. De jongerendebaters gingen om en om in debat met verschillende Kamerleden: Martin Wӧrsdӧrfer (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kristen van den Hul (PvdA). Met discussies gebaseerd op kinderrechten en over de onderwerpen: stress onder jongeren, kinderen van uitreizigers naar Syrië, voeding en de Nederlandse Cariben.
 
“Soms is luisteren de beste zorg die een kind kan krijgen”, betoogde een leerlinge van het Emmauscollege uit Rotterdam in het debat over stress. Toch bleven de vier Kamerleden achter het andere team staan, dat betoogde dat standaard psychische zorg voor jongeren juist niet nodig is. Wel beloofde minister Hugo de Jonge psychische zorg aan jongeren grotere prioriteit te geven. 
 
De debatten werden ingeleid door de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid uit Amsterdam. Koning Yusuf kwam deftig op in een koets voor de Ridderzaal, met sjerp om en een kroon op zijn hoofd. Voorafgaand aan elk debat las hij een stukje uit zijn troonrede voor. In zijn redevoering riep de jongerenkoning de aanwezige ministers op om meer aandacht te geven aan jongeren die kampen met depressieve gevoelens.
 
Vandaag was de negende editie van Kleine Prinsjesdag, een initiatief van UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debat Instituut. Hiermee wil UNICEF Nederland kinderen en jongeren informeren over hun rechten, aandacht vragen voor kinderrechten en de stem van jongeren laten horen. De kinderrechtenorganisatie doet momenteel onderzoek naar het mentale welbevinden van jongeren in Nederland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids