Normal_bijles__huiswerk__huiswerkbegeleiding

Steeds minder middelbare scholen bieden zomerscholen aan. Dit zijn extra lessen die bedoeld zijn om het blijven zitten van leerlingen tegen te gaan. Aan de andere kant stijgt het aantal leerlingen dat blijft zitten. Dit meldt het AD.

Cijfers van de VO-raad laten zien dat er in de zomer van 2017 op 147 plekken lessen mogelijk waren. Deze zomer zijn dat er nog 84. Daarentegen zijn lentescholen, die rond de meivakantie plaatsvinden, in opmars. Voor een school is een lenteschool makkelijker te organiseren dan een zomerschool, omdat de zomerschool door externe leraren gegeven wordt.
 
Carla Haerlermans, onderzoeker van de Maastricht University, stelt echter dat het bij een lenteschool vaak onduidelijk is wat de leerlingen extra moeten leren op dat moment. “Een zomerschool is voor leerlingen écht de laatste kans om toch over te gaan. Bij een lenteschool geldt dat niet.”
 
Het verband tussen het aantal leerlingen dat blijft zitten en de daling van het aantal zomerscholen is lastig aan te tonen, meldt de VO-raad. Scholen doen hun best om zittenblijvers te voorkomen. Daardoor is het lastig te meten wat uiteindelijk wel of niet heeft geholpen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids