Normal_vaccin__inenting__mazelen__prik

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, waaronder: Amsterdam investeert ruim 2,2 miljoen euro in mbo-projecten, één op zeventien schoolgaande kinderen gebruikt slaaphulpmiddel en gemeente Den Haag komt met actieplan om de vaccinatiegraad te verhogen.

Maandag: Amsterdam investeert ruim 2,2 miljoen euro in mbo-projecten

De gemeente Amsterdam verleent ruim 2,2 miljoen euro subsidie aan 32 projecten in het Amsterdamse mbo. Dat maakte wethouder Simone Kukenheim (mbo) vorige week bekend. Komend schooljaar voeren de Amsterdamse mbo-instellingen met deze subsidie innovatieve projecten uit om het onderwijs te verbeteren.  Met de projecten krijgen leerlingen onder andere les op de werkvloer, en krijgen ze een beter beeld van de opleiding en de arbeidsmarkt. Veel scholieren maken hun opleiding niet af omdat ze verkeerde verwachtingen hebben over het werk dat ze na de opleiding kunnen gaan doen.

Dinsdag: Eén op zeventien schoolgaande kinderen gebruikt slaaphulpmiddel

Maar liefst één op de zeventien jonge tieners gebruikt wekelijks melatonine als slaaphulpmiddel om goed te kunnen slapen. Dat blijkt uit het langlopende bevolkingsonderzoek Generation R in Rotterdam. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hierover deze week in wetenschappelijk tijdschrift JAMA Pediatrics. Zij waarschuwen ouders om voorzichtig te zijn met het gebruik van melatonine zonder doktersadvies, omdat onbekend is of het op lange termijn schadelijke effecten kan geven bij kinderen. 

Woensdag: Google steekt 30.000 euro in app Van Old noar Jong om Groningse taal te leren

Google stelt 30.000 euro beschikbaar voor de onderwijsapplicatie Van Old noar Jong van Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC). Deze app is bedoeld om het leren van de Groningse taal onder de Groningse jeugd te stimuleren.

Donderdag: Roermondse school van plan leerlingen te screenen

Matthieu Goedhart, bestuurder van jeugdzorgorganisatie Mutsaers, meldt dat de Roermondse school, waar vorig jaar een leerling schietend rondliep, veiligheidsmaatregelen gaat treffen vanaf komend schooljaar. De school heeft besloten voortaan leerlingen te screenen. Bovendien kan niet iedereen zomaar meer de school in- en uitlopen. 

Vrijdag: Den Haag komt als eerste gemeente met ‘Aanvalsplan Vaccinatie’

De gemeente Den Haag heeft als eerste gemeente een actieplan om de vaccinatiegraad te verhogen. Met het 'Aanvalsplan Vaccinatie' neemt Den Haag het voortouw om samen met het Rijk de uitbraak van ziektes zoals de mazelen te voorkomen. “De huidige vaccinatiegraad in Den Haag is zorgwekkend. Ik wil er als wethouder Zorg alles aan doen dat onze kinderen in vrijheid, veilig en gezond op kunnen opgroeien.” Dit zegt Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. 

Door: Nationale Onderwijsgids