Normal_fietsen_studentenstad_studenten

Gisteren is het app-verbod officieel ingegaan. Al fietsende een appje versturen of je mail checken wordt nu beboet met 95 euro. Leerlingen tot 16 jaar hoeven echter maar de helft van dat bedrag te betalen. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen een waarschuwing. Dit melden VOS/ABB en het Algemeen Dagblad.

De politie gaat meteen bekeuren, zegt Egbert-Jan van Hasselt van de verkeerspolitie in het AD. “ We doen dat niet om te pesten of vanwege de opbrengst. Wij hopen een discussie onder jongeren los te maken. Het verbod is met name op hen gericht.”
 
Van Hasselt hoopt dat een boete scholieren laat nadenken: “Als een scholier een prent krijgt, zal hij of zij dat zeker vertellen tegen vrienden. Dat maakt een gesprek los op het schoolplein. Of aan de keukentafel met de ouders.”
 
Die ’prent’ bedraagt voor scholieren jonger dan 16 jaar 47,50 euro. Nog steeds veel geld, maar Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vindt dat de boetes voor iedereen gelijk moeten zijn: “Dan maar een aantal weken geen zakgeld, het gaat tenslotte om verkeersopvoeding”, zegt hij in Trouw.
 
Door: Nationale Onderwijsgids