Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_scheikunde_vloeistof_glas

De 15-jarige Bart Bloemsaat uit Elst, leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, is de winnaar van de nationale eindronde voor de 16e International Junior Scienceolympiad (IJSO). Aan de voorronde deden 3000 leerlingen mee van 200 scholen. Hieruit waren de beste 24 leerlingen geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 21 juni plaatsvond aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit meldt SLO. 

De top-6 bestond verder uit: 2. Revi Gerner (RSG Tromp Meesters, Steenwijk), 3. Sophie Bekkering (Praedinius Gymnasium, Groningen), 4. Stephen Yang (Utrechts Stedelijk Gymnasium), 5. Koen Bresters (De Goudse Waarden, Gouda), 6. Lars Hamelijnck (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther).
 
De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat van 3 tot en met 12 december 2019 deelneemt aan de 16e IJSO in Doha (Qatar). Behalve het wedstrijdelement is er tijdens deze tiendaagse internationale volop gelegenheid om contacten te leggen met eveneens getalenteerde leeftijdsgenoten afkomstig uit meer dan 50 landen, en kennis te nemen van elkaars cultuur en gebruiken.
 
Prof. Floris Rutjes, vice-decaan van de bètafaculteit van de Radboud Universiteit en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging reikte de prijzen uit. Rutjes zei: “Ik ervaar hier weer het aanstekelijke enthousiasme van jonge scholieren die in een spannende competitie het beste uit zichzelf naar boven halen. De IJSO speelt zo een belangrijke rol om getalenteerde scholieren te interesseren voor de bètavakken.”
 

Jaarlijkse nationale en internationale science olympiade

De IJSO is ieder jaar en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voor ze deelnemen aan de internationale olympiade.
 
Door: Nationale Onderwijsgids