Logo_knaw_logo

Op 11 juni was de feestelijke uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs voor profielwerkstukken van vwo-scholieren. In elk van de vier profielen werden een eerste, een tweede en een derde prijs toegekend. Alle winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar. Dit meldt de KNAW.

Eerste prijs profiel Cultuur & Maatschappij

Famke van der Meer en Marilou Schaafsma van het Gymnasium Novum in Voorbug onderzochten hoe het Nederlandse geschiedenisonderwijs de militaire acties van Nederlanders in Indonesië tussen 1945 en 1949 behandelt. De titel van hun werkstuk is: In werkelijkheid was het oorlog.
 

Eerste prijs profiel Economie & Maatschappij

Susana Arias en Anna van Delden van het Comenius College in Hilversum onderzochten hoe genderneutraal onderwijs kan bijdragen aan het doorbreken van stereotype genderbeelden. De titel van hun werkstuk is: Genderneutraal onderwijs.
 

Eerste prijs profiel Natuur & Gezondheid

Yasmin Dijksterhuis van het Cartesius Lyceum in Amsterdam wilde weten of voedselgewassen in een kas beter groeien in aarde of in een stromende voedingsoplossing: hydroponic. Ze ontwierp zelf een kas met hydroponic, zaaide slaplanten en sperziebonen en kreeg te maken met schimmelplagen, schommelende pH-waarden en sterfte in haar experiment. De titel van haar werkstuk is: Moderne landbouw met hyproponic.
 

Eerste prijs profiel Natuur & Techniek

Joris de Man van het Dominicus College in Nijmegen onderzocht de relatie tussen wiskunde en de werkelijkheid. Banach en Tarski bewezen dat het mogelijk is een solide bal in eindig veel stukken te snijden, en die weer in elkaar te schuiven tot twee kopieën van diezelfde bol. Joris onderzocht onder andere de verzamelingenleer: de basis voor deze paradox. De titel van zijn werkstuk is De Banach-Tarskiparadox.
 
Door: Nationale Onderwijsgids