Normal_mind_young_studio_met_logo_foto_mind

Vier jongeren die zelf te maken hebben (gehad) met psychische problemen lanceren vandaag het online platform MIND Young Studio om andere jongeren te helpen om te gaan met hun psychische problemen en het taboe hierop te doorbreken. De jongeren, die zelf ervaring hebben met onder meer pesten, depressie, angst en burn-out, publiceren series op Youtube en Instagram om jongeren bijvoorbeeld te vertellen wat er nu écht waar is over psychische klachten. Dit meldt MIND.

Ook duiken de jongeren in hun eigen verleden en praten over hun ervaringen. Met behulp van andere jongeren, psychologen, psychiaters en BN-ers doorbreken ze het taboe op het praten over psychische problemen, leggen uit wat wel en niet waar over psychische problemen en doen ze onder meer verslag van het MIND event Last Man Standing op 22 juni. De eerste video’s komen vandaag online. 
 
Romy (18) heeft onder meer ervaring met pesten, burn-out, depressie en faalangst en is voor haar problemen opgenomen geweest in een kliniek. Eva (21) heeft ervaring met eetstoornisproblematiek, depressie en zelfbeschadiging. Ook zij is meerdere keren opgenomen geweest in een kliniek. Nynke (19), met veel jonge volgers in de paardenwereld, heeft angst- en depressieklachten. Jesse (17) tenslotte heeft van dichtbij meegemaakt wat psychische klachten met je omgeving kunnen doen en wat dit voor effect op hemzelf heeft gehad. Met zijn vieren weten ze op creatieve en open wijze andere jongeren aan de MIND Young Studio te binden en hen te motiveren vooral te praten over hun psychische problemen, en hulp en informatie te zoeken. 
 

VU Amsterdam onderzoekt effectiviteit MIND Young Studio

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan de komende tijd onderzoeken of de MIND Young Studio inderdaad jongeren op de juiste manier en via de juiste kanalen bereikt. Middels gesprekken met jongeren wordt een beeld gevormd van de impact van de video’s op jongeren.
 

Lessen over psychische problemen

MIND vindt het belangrijk om psychische problemen bij jongeren zo snel mogelijk te signaleren en hulp en informatie te bieden, zodat klachten niet hoeven te verergeren en jongeren in de ggz terechtkomen. Dit doet zij niet alleen via de MIND Young Studio, maar ook onder meer met de MIND Young Academy (in samenwerking met Diversion), dat bestaat uit lessen op scholen over psychische problematiek: www.mindyoungacademy.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids