Normal_tweede_kamer

De LHBT-monitor en de Nashvilleverklaring zijn aanleiding voor een debat met de ministers Grapperhaus (Justitie) en Van Engelshoven (Onderwijs) over de maatschappelijke positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender- en interseksepersonen. Dit meldt de Tweede Kamer.

In vergelijking met heteroseksuelen zijn lhbti'ers vaker slachtoffer van cyberpesten, voelen ze zich onveiliger, leven ze minder gezond, hebben ze meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen en ervaren ze meer negatieve bejegening op het werk. Dit blijkt uit de LHBT-monitor 2018 van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
 
Het huwelijk is door God ingesteld als levenslang verbond tussen één man en één vrouw. Dit is het uitgangspunt van de Nashvilleverklaring, opgesteld in 2017 door Amerikaanse conservatieve christenen. De ondertekenaars achten homoseksualiteit en genderdysforie in strijd met Gods heilige bedoelingen.
 
Van Dijk (SP) vindt het verontrustend dat ook een schoolbestuurder de Nashvilleverklaring heeft ondertekend. Alle scholen moeten zorgen voor een veilig klimaat voor lhbti-leerlingen, zo reageert minister Van Engelshoven.
 
Vroeger liep Nederland voorop in lhbti-rechten, constateren verschillende woordvoerders, maar we raken steeds verder achterop. Vooral met transgenderjongeren lijkt het slecht te gaan. Voor hen moet voldoende aandacht zijn in onderzoek, erkent minister Van Engelshoven, zodat we hun positie kunnen verbeteren.