Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Organisaties voor tweetalig onderwijs nemen dit jaar bijzondere maatregelen om fraude tijdens eindexamens te voorkomen: gisteren moesten leerlingen ‘in quarantaine’ op school. Vandaag worden ze verplicht om vanaf nu tot zaterdagochtend offline te blijven. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Twee van de wereldwijde examens van het International Baccalaureate (IB), een examen Engels bovenop het reguliere curriculum, vallen dit jaar voor het eerst samen met de centrale examens. De oplossing hiervoor kostte Nuffic, de IB-organisatie en de schoolbesturen heel wat hoofdbrekens. Uiteindelijk is besloten om de IB-toetsen op een ander moment af te nemen. Maar aangezien dit erg fraudegevoelig is, moesten de organisaties overgaan tot het nemen van bijzondere maatregelen.
 
Zo begon het eerste IB-examen gisteren om 10.30 uur Nederlandse tijd, terwijl het wereldwijd pas om 13.30 uur van start ging. Nederlandse leerlingen moesten daarom na hun examen in quarantaine gehouden worden op school, om te voorkomen dat er informatie uitgewisseld kon worden met andere examenkandidaten. 
 
Het tweede IB-examen staat voor deze ochtend gepland, maar tegelijkertijd worden de vwo’ers voor Aardrijkskunde en Natuurkunde op school verwacht en krijgen havisten het examen Biologie voorgeschoteld. Het IB-examen is daarom verzet naar zaterdag. Ook hier bestaat het risico van het voortijdig uitwisselen van informatie. Daarom mogen de leerlingen van vrijdagochtend 7.00 uur tot zaterdagochtend 11.30 uur geen contact te hebben met examenkandidaten via welk communicatiemiddel dan ook. Hun ouders fungeren hierbij als controleur: ze moeten ervoor tekenen en ze moeten hun kinderen naar school brengen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids