Normal_logo_de-inktaap

Met de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs, zijn de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2020 compleet. De drie auteurs die kans maken op deze literaire jongerenprijs zijn Rob van Essen met De goede zoon, Nina Polak met Gebrek is een groot woord en Tommy Wieringa met De heilige Rita.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.
 
De genomineerde titels voor De Inktaap 2020 zijn:  
  • De goede zoon van Rob van Essen – Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2019)
  • Gebrek is een groot woord van Nina Polak – Prometheus (BNG Bank Literatuurprijs 2019)  
  • De heilige Rita van Tommy Wieringa – De Bezige Bij (BookSpot Literatuurprijs 2018)
Wieringa won met zijn boek Dit zijn de namen De Inktaap 2014 en is daarmee de eerste auteur die de kans krijgt om de prijs voor een tweede keer te ontvangen.
 
Na het lezen van de drie titels gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal en kiezen uiteindelijk in een debat op school hun winnende titel. De resultaten van alle jury's samen bepalen welk boek De Inktaap 2020 wint, die in het voorjaar tijdens de slotdag in de Doelen te Rotterdam wordt uitgereikt aan de schrijver van de winnende titel.
 

Historie

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017), Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018) en Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019). Isik over De Inktaap: "Wie zegt dat jongeren tegenwoordig nauwelijks lezen (...), moet de leerlingen die meestemden voor De Inktaap horen praten over literatuur. Zoveel bevlogenheid en empathie."
 
Door: Nationale Onderwijsgids