Normal_prodemos

Vlak voor de verkiezingen organiseert ProDemos Scholierenverkiezingen voor het voortgezet onderwijs en het mbo. In de week voor de verkiezingen brengen leerlingen met de klas of met de hele school hun stem uit. Ook voorafgaand aan de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei aanstaande organiseert ProDemos weer Scholierenverkiezingen. Dit meldt ProDemos.

Nadat de stemmen zijn geteld volgt op 22 mei de landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen. Deze uitslag heeft vaak een voorspellende waarde voor de echte verkiezingen een dag later.
 

Europese Parlementsverkiezingen

De Scholierenverkiezingen over Europa vinden plaats van donderdag 16 mei tot en met woensdag 22 mei. Door mee te doen aan de Scholierenverkiezingen worden leerlingen op een interactieve manier betrokken bij de verkiezingen en Europa. Ze leren wat vrije en geheime verkiezingen zijn en maken kennis met de partijen die we in Nederland en op Europees niveau hebben. Scholieren kunnen hun stem uitbrengen tot woensdag 22 mei 16.00 uur. Later die dag maakt ProDemos de landelijke uitslag bekend. Scholieren kunnen zich tot dinsdag 21 mei aanmelden op www.scholierenverkiezingen.nl. Aan de vorige Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten deden meer dan 12.000 leerlingen mee.
 

Kinderverkiezingen

De eerstvolgende kinderverkiezingen zijn tijdens de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Zij kunnen dus niet mee doen met de Europese verkiezingen. Basisscholen kunnen wel hun eigen verkiezingen organiseren. Kinderen richten dan hun eigen partijen op, voeren campagne en brengen hun stem uit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Foto: Bart van Vliet voor ProDemos