Normal_lassen_bouw_metaalbewerking_metaal_mbo

Randstad vindt dat medewerkers meer erkenning verdienen  voor opgedane werkervaring. Daarom introduceert zij vandaag - op de internationale Dag van de Arbeid - een nieuw initiatief: de Vakverklaring. Vijf operators krijgen vanmiddag als eerste een Vakverklaring uitgereikt uit handen van Directeur Arbeidsmarkt en MVO, Marjolein ten Hoonte. Met zo’n bewijs tonen medewerkers aan dat zij specifieke werkprocessen en daarbij behorende vaardigheden van een bepaald vak beheersen. Werkgevers krijgen daardoor beter zicht op de posities waarop zij inzetbaar zijn. En werknemers zelf zien hun werkervaring verzilverd in een beter toekomstperspectief en meer kansen op de arbeidsmarkt. Dit meldt Randstad.

In 2017 had 21% van de bevolking in de leeftijd van 25 - 64 jaar geen startkwalificatie. Zo’n startkwalificatie - een diploma op minimaal havo, vwo of mbo-2 niveau - is van groot belang voor de kans op een baan. Met name voor deze groep is de Vakverklaring een uitkomst, omdat deze werknemers daarmee alsnog hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. De Vakverklaring is overigens niet alleen bedoeld voor de flexmedewerkers van Randstad: ook medewerkers in vaste dienst kunnen hiervoor in aanmerking komen.
 

Kijk niet alleen naar een diploma

Twee flexwerkers en drie vaste medewerkers bij DSV Solutions Nederland B.V. - allen werkzaam als Operator - krijgen vandaag als allereersten een Vakverklaring uitgereikt uit handen van Directeur Arbeidsmarkt en MVO, Marjolein ten Hoonte. Ten Hoonte: “Kijk niet alleen naar een diploma: mensen leren een leven lang en ontwikkelen zich voortdurend. Met de Vakverklaring helpen we ze om niet alleen vandaag werk te hebben, maar ook klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.”
 

Waardevolle aanvulling op cv

Randstad geeft de Vakverklaring uit, maar hecht veel waarde aan samenwerking met onderwijsinstellingen en werkgevers. Bij de beoordeling spelen die werkgevers een hoofdrol. Beide partijen houden bij in hoeverre een medewerker werkprocessen van een beroep beheerst en de daarbij behorende competenties en soft skills laat zien op de werkvloer. 
 

Vakverklaringen voor diverse beroepen

Op dit moment zijn er Vakverklaringen ontwikkeld voor twee beroepen: voor operators en logistiek medewerkers. Randstad voegt daar dit jaar nog andere functies in Logistiek, Onderwijs en IT aan toe zodat meer medewerkers kunnen profiteren van de voordelen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids