Normal_person-731165_960_720

65 procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar heeft een slechte slaapkwaliteit. 19 procent slaapt minder dan zes uur. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 686 jongeren. Het slecht en te kort slapen hangt samen met piekeren, te laat slapen door huiswerk en mediagebruik. Regels van ouders kunnen het slaapgedrag juist verbeteren, zegt de stichting. Dit meldt TeamAlert. 

Onder goede slaapkwaliteit wordt verstaan dat je niet vaker dan één keer per nacht wakker wordt, binnen dertig minuten in slaap valt en na wakker worden binnen twintig minuten weer in slaap valt. Ook behoor je 85 procent van de tijd dat je in bed ligt ook daadwerkelijk te slapen. Daarnaast is de slaapkwantiteit, het aantal geslapen uren, onderzocht. Bijna 43 procent van de jongeren slaapt minder dan de aanbevolen uren (het aantal aanbevolen uren verschilt per leeftijd).

Piekeren en mediagebruik

Uit het onderzoek blijkt dat piekeren sterk samenhangt met slecht slapen. Jongeren piekeren over school, werk, sociale contacten en hun toekomst. Vervolgens hangen slecht slapen en in de avond bezig zijn met school of werk samen. Tenslotte heeft mediagebruik te maken met slaapkwantiteit. Bijna alle jongeren geven aan een uur voor het slapen dingen te doen die hen een erg wakker gevoel geven. Ze zijn bezig met sociale media, kijken Netflix of YouTube en ook muziek luisteren, televisiekijken en internetten noemen jongeren vaak. Regels van ouders, omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd, blijken juist voor een verbeterde slaap te zorgen.

Risico’s slaaptekort

Wanneer jongeren slecht slapen heeft dit effect op hun gezondheid. Jongeren gaan ongezonder eten, minder bewegen en hebben een verlaagde weerstand. Daarnaast beïnvloedt slapen ook de prestaties op school- of studie. Tenslotte vertonen jongeren meer risicogedrag als ze slecht slapen. Voldoende slaapkwantiteit en een goede slaapkwaliteit zijn dus belangrijk om jongeren veilig, gelukkig en gezond door het leven te laten gaan.

TeamAlert

Het kwantitatieve onderzoek is van 5 december tot 7 januari uitgevoerd onder jongeren van 12 tot en met 24 jaar. In totaal hebben 686 jongeren de vragenlijst helemaal ingevuld. De resultaten zijn op te vragen bij TeamAlert. Aan de hand van de resultaten gaat TeamAlert interventies ontwikkelen om jongeren beter te laten slapen.

Door: Nationale Onderwijsgids