Normal_rss_entry-172007

Hoe zou de samenstelling van de Provinciale Staten (PS) er uitzien als het aan middelbare scholieren en leerlingen op de basisschool ligt? Dat weten we 19 maart, want dat komen de uitslagen van de zogenoemde Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen naar buiten.

Voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart organiseert ProDemos weer deze landelijke verkiezingen voor kinderen en jongeren. ProDemos is een organisatie die betrokkenheid van de burger bij de democratische rechtsstaat wil vergroten.

Tot nu toe hebben 65 scholen zich aangemeld om mee te doen. Uiteindelijk, zo verwacht ProDemos, zal het aantal deelnemende scholieren op ruim 25.000 uitkomen. Dat is ongeveer net zoveel als in 2015, bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen.

Bij de vorige verkiezingen van PS, in 2015, zou de PVV de grote winnaar bij de scholieren geworden zijn. Van de uitgebrachte stemmen ging 19,9 procent naar de PVV, gevolgd door de PvdA met 15,7 procent. D66 was de derde partij met 13,8 procent en de VVD eindigde op plaats vier met 12,8 procent. Die uitkomsten waren toen vergelijkbaar met de schaduwverkiezingen van 2011.

Door: ANP