Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Regeringspartijen CDA en D66 zien niets in het plan van onderwijsminister Slob om een nieuw rekenexamen in te voeren voor het voortgezet onderwijs. Ook veel oppositiepartijen zijn tegen het voorstel. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over Slobs idee. Dit meldt NOS.

In november vorig jaar lanceerden ministers Van Engelshoven en Slob het voorstel om het vak rekenen een school- of instellingsexamen te laten worden. Hierdoor kan het examen beter aansluiten bij het rekenonderwijs op school. Scholen behouden daarmee de vrijheid om te kiezen of ze rekenen geven als apart vak geven of als onderdeel van andere vakken. 
 
De Tweede Kamer zal woensdag over dit voorstel debatteren, maar D66 en CDA zeggen nu al tegen de NOS dat ze Slobs plan zullen wegstemmen. Het verbeteren van de rekenvaardigheden van scholieren staat niet ter discussie, de speciale toets die Slob wil invoeren wel. 
 
Meerdere partijen in de Tweede Kamer vinden dat rekenen onder het vak wiskunde moet vallen. Ook de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) is daarvoor, en pleit daarnaast voor een betere integratie van reken bij vakken als natuurkunde of economie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids