Normal_slob__onderwijs__minister

Minister Slob is niet zo ondersteboven van het feit dat PVV-leider Geert Wilders een “gevaar” wordt genoemd in lesmateriaal voor het vak Nederlands op de middelbare school. Hij vindt dat het aan de scholen is om hun leermiddelen te kiezen. Dit meldt de Tweede Kamer.

In november kwam naar buiten dat in het boek ‘Nieuw Nederlands 5/6 vwo’ van Noordhoff Uitgevers Geert Wilders wordt beschreven als “gevaar”. Een moeder van een leerlinge uit Atheneum 5 liet hiervan een foto zien via Twitter, waarin stond: 
 
‘Rutte onderhield een goede band met Merkel. Ook heeft hij het gevaar Wilders onder controle weten te houden. Hij heeft het als leider van het land dus helemaal niet zo slechte gedaan. Bovendien was hij niet bang om mee te varen op een boot tijdens de Canal Parade. ‘
 
De bedoeling van de opdracht was om dit gedeelte in een blokjesschema te vatten waarbij onderscheid moest worden gemaakt tussen verschillende soorten argumentatie. 
 
PVV-lid Beertema stelde daarop in Kamervragen aan minister Slob dat de passage “een treffend voorbeeld is van politieke indoctrinatie in het onderwijs” en bovendien een versterkende werking heeft op de polarisatie van het onderwijs.
 
Slon antwoordde hierop dat de leermiddelenmarkt een vrije markt is. “De keuze voor de te gebruiken leermiddelen is onderwerp van de autonomie van scholen en de professionele ruimte van leraren”, aldus Slob. Hij neemt dan ook geen maatregelen tegen de passage.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids