Kinderen een dag de baas in Nederland

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse ceo’s, directeuren en politici.  Koning Willem-Alexander zal aanwezig zijn bij deze 5e editie van JINC Baas van Morgen. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben en doen zij een waardevol contact op voor later. Onder meer ABN AMRO, TomTom, Philips, Transavia en het Van Gogh Museum doen mee, evenals minister Hugo de Jonge (VWS) en burgemeester Jos Wienen van Haarlem. Dit meldt JINC.

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.
 
Daarom organiseert JINC, naast haar reguliere projecten, jaarlijks Baas van Morgen. Kinderen kunnen dan ervaren hoe het is om aan de top te staan en leren van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente of culturele instelling in elkaar zit. De ‘grote’ bazen beloven hun jonge collega’s bovendien dat ze later nog eens een beroep op hen mogen doen.
 

Koning bij conferentie

 
Wat deze vijfde editie extra bijzonder maakt, is dat koning Willem-Alexander de conferentie op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam bijwoont. Hier verzamelen ‘jonge en oude bazen’ zich na een dag hard werken om ervaringen uit te wisselen. Voorafgaand aan de conferentie zelf neemt hij deel aan een rondetafelgesprek waarbij verschillende betrokkenen – medewerkers, vrijwilligers uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van scholen – hem informeren over het werk van JINC.
 
Daniel Roos, directeur van JINC, heeft er zin in. “Een kind een dag op de stoel van de baas levert meestal twee vliegen in één klap op: een onvergetelijke ervaring voor een kind én verfrissende ideeën voor een bedrijf. Dat koning Willem-Alexander naar de conferentie komt, voelt bovendien als steun voor onze strijd tegen kansenongelijkheid. Voor de jonge deelnemers is het erg waardevol om gezien en gehoord te worden door iemand als hij.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids