Normal_patat__mayo__ongezond__eten__snack

Het CDA en de SP in Venlo willen fastfoodwagens bij scholen ontmoedigen of zelfs verbieden. Nu is het zo dat er elke dag tientallen scholieren van het Blariacumcollege ’s morgens vroeg een vette hap scoren bij de fastfoodwagen bij de middelbare school in Blerick. De gezonde kantine blijft nagenoeg leeg. Dit meldt De Limburger.

Docent en CDA-fractieleider Tom Verhaegh ziet het met lede ogen aan: ”Te veel kinderen kunnen te gemakkelijk voor te weinig geld aan ongezond voedsel komen.” Doordat ze amper 3 euro kwijt zijn aan een broodje ongezond en een blikje fris, staan leerlingen bijna dagelijks bij de ventwagen, ziet hij. En dat terwijl het Blariacumcollege vorig jaar opnieuw voor drie jaar tot Gezonde School is uitgeroepen op het gebied van sport en bewegen.
 
CDA en SP hebben suggesties voor een strenger ventwagenbeleid, zoals het weigeren van nieuwe vergunningen en het beperken van het aantal verkoopdagen. Ook willen ze een onderzoek naar een verbod van ventwagens binnen een straal van duizend meter rond scholen.
 
Het is echter niet waarschijnlijk dat dit laatste gehonoreerd gaat worden. Twee jaar geleden werd namelijk hetzelfde geroepen vanuit de politiek en het onderwijs. Toen werd al gezegd dat het verbieden van zulke fastfoodwagens juridisch onmogelijk is. Bovendien liep er twee jaar geleden een proef om de venters dichterbij scholen te houden in het kader van de verkeersveiligheid en het beperken van zwerfafval.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids