Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Het Openbaar Ministerie moet van het gerechtshof in Arnhem alsnog overgaan tot het vervolgen van een 15-jarige jongen en 16-jarig meisje vanwege de publicatie van een naaktfoto op Instagram in februari vorig jaar. Het 15-jarige slachtoffer pleegde daarop zelfmoord door van een flat te springen. De ouders houden de minderjarigen daarvoor verantwoordelijk en het gerechtshof gaat daar nu in mee. Dit meldt Volkskrant.

In februari 2017 beroofde een 15-jarige leerling van het Bonhoeffer College in Enschede zichzelf van het leven door van een flat te springen. Slechts enkele uren voor zijn daad ontdekt de jongen, van Turkse komaf, de naaktfoto van hemzelf op Instagram. Hij stuurde nog een afscheidsbericht naar zijn vriendin waarin hij zei dat het geen nut meer had contact met hem op te nemen. 
 
Eerder besloot het Openbaar Ministerie de minderjarigen die verantwoordelijk waren voor het verspreiden van de naaktfoto niet te vervolgen. Er zou sprake zou zijn van een impulsieve daad waarvan de gevolgen niet voorzien konden worden. De ouders van het slachtoffer waren het daar niet mee eens en stelden een artikel 12-procedure in om de beklaagden alsnog te laten vervolgen voor twee strafbare feiten: dood door schuld en het verspreiden van kinderporno.
 
Het gerechtshof vindt dood door schuld een brug te ver, maar wil wel dat het OM alsnog de nu 15-jarige jongen en het 16-jarige meisje gaat vervolgen. Een ander meisje dat ook was aangeklaagd gaat vrijuit wegens haar geringe rol in het drama. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids