Normal_rss_entry-160675

 M-presentatrice Margriet van der Linden pleit voor verplichte homolessen op middelbare scholen. Dat zegt zij vrijdag in het AD. Zij merkt dat er nog veel onwetendheid is en vooroordelen bestaan over lhbt.

“Kinderen leren over de burgerrechten, over de slavernij, maar waarom niet homoseksualiteit als onderdeel van de geschiedenisles, of maatschappijles?” vraagt zij zich af in het AD. “De wetgeving, de ontwikkeling van de homobeweging. Het belang van informatie hierover is groot én nodig.”

De 48-jarige NPO-coryfee is al langere tijd uit de kast en schreef hier een boek over. Door haar gereformeerde achtergrond was het voor Van der Linden een lang en moeizaam proces.

Maatschappelijk ongemak

Zij merkt dit voor meer Nederlandse lhbt'ers geldt. “Er huist ergens diep in ons altijd nog een gevoel van ongemak, dat te maken heeft met schaamte, zonder dat ons verder maatschappelijk iets in de weg staat om ons leven te leven, maar het is er wel”, legt ze uit. “Er is een groter gevoel van onbegrip dan wenselijk. Je leidt een leven dat niet voor 100 procent het leven is dat anderen leiden, omdat je altijd met minder bent. De neiging tot aanpassing is daarmee groot, ook als dat betekent dat je jezelf wel eens verloochent.”

Van der Linden maakte voor de NPO een serie over lhbt over de hele wereld. De eerste aflevering is vrijdagavond te zien.

Door: ANP