Normal_tweede_kamer

Vanaf volgend schooljaar kunnen iedere dag 1.000 middelbare scholieren naar de Tweede Kamer. Hierdoor wordt het voor alle leerlingen van middelbare scholen mogelijk om het parlement te bezoeken. Zo zien, horen en ervaren nog meer scholieren de Nederlandse democratische waarden. Vanuit de cultuurbegroting gaat er 4,8 miljoen euro naar de bezoeken. Dit meldt Rijksoverheid.

Op dit moment bezoekt 40 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het parlement. Dat alle leerlingen deze kans krijgen, is goed nieuws volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ze vergen onderhoud en ze zijn belangrijk om door te geven. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen het parlement kunnen bezoeken.”
 
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voegt er aan toe: “Mensen worden niet als democraten geboren. De beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat moeten jongeren worden bijgebracht. Dit is ook nog een leuke manier om erover te leren en daar hebben ze hun leven lang plezier van.”
 

Zo makkelijk mogelijk voor scholen

Om een bezoek voor alle leerlingen mogelijk te maken, worden voor de school zo veel mogelijk drempels weggenomen. Behalve het programma in Den Haag, regelt ProDemos zelfs het busvervoer van en naar Den Haag. Ook gaan de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos lesmateriaal verspreiden om het bezoek goed voor te bereiden en, eenmaal terug in de klas, af te sluiten. Daarnaast worden scholen en leraren actief benaderd hoe het bezoek verder vergemakkelijkt kan worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids