Normal_rss_entry-153159

Rotterdam heeft zondagmiddag een grote campagne gelanceerd die tieners bewuster moet maken van de gevaren van sexting via het sociale medium Snapchat. Deze Rotterdamse aanpak voor een landelijk probleem onderscheidt zich door zich in de eerste plaats te concentreren op het platform waar jongeren aan sexting doen. 

Sexting is het sturen van erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar. Ruim 40 procent van de jongeren in de regio Rotterdam heeft ervaring met sexting. Van hen heeft een op de drie een negatieve ervaring met sexting gehad. De campagne Snapje wat je stuurt? is bedoeld om jongeren bewuster te laten omgaan met Snapchat.

Deze Rotterdamse aanpak voor een landelijk probleem onderscheidt zich door zich in de eerste plaats te concentreren op het platform waar jongeren aan sexting doen. En dat is Snapchat, zegt verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove (GroenLinks, Taal en Jeugd). Snapchat wordt gebruikt omdat berichten in principe weer verdwijnen en niet worden opgeslagen. Bokhove: "Dit creëert een vals gevoel van veiligheid. We laten in de campagne zien dat een foto, die in goed vertrouwen gedeeld wordt, eenvoudig kan worden gekopieerd met bijvoorbeeld een tweede telefoon."

Rotterdam kiest voor bewustwording en niet voor tegengaan. "We zeggen niet dat het niet mag, maar dat het belangrijk is dat je snapt wat je stuurt. De campagne probeert jongeren erop te wijzen dat zo’n foto verstrekkende gevolgen kan hebben." Op snapjewatjestuurt.nl staan tips over sexting. Op de website staan ook duidelijk de verschillende routes naar hulp, en er is een chatfunctie waar jongeren 's avonds en 's nachts kunnen chatten met een hulpverlener. Ook staat er informatie voor ouders op de website.

Sexting op middelbare scholen is een wijdverbreid probleem. Vorig jaar kwamen er diverse incidenten in het nieuws waarbij leerlingen naaktbeelden van andere leerlingen via social media verspreidden. In februari pleegde een leerling van het Bonhoeffer College in Enschede zelfmoord omdat er een naaktfoto van hem op Instagram stond.

Volgens het Safer Internet  Centre kunnen scholen veel meer doen om sexting te voorkomen door goede voorlichting te geven, les te geven over 'doorstuurgedrag' van beelden via social media en door duidelijk te maken bij wie ze terecht kunnen voor hulp voor zichzelf of anderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids