Normal_logo_logo_de-inktaap

Deze week klonk het startschot voor de literaire jongerenprijs De Inktaap 2019. De komende maanden bewijzen honderden havo- en vwo-leerlingen uit heel Nederland dat er jongeren zijn die graag lezen. Zij gaan aan de slag met de boeken van genomineerden Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Koen Peeters. Op 12 maart wordt bekendgemaakt wie volgens deze juryleden De Inktaap 2019 verdient. Dit meldt uitgeverij Passionate Bulkboek.

De Inktaap is de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, waarvan leerlingen van 15 tot en met 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de jury vormen. In september en oktober lezen de juryleden de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de ECI Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.
 
De genomineerde titels voor De Inktaap 2019 zijn:
 
En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra 
Wees onzichtbaar van Murat Isik  
De mensengenezer van Koen Peeters
 
Na het lezen van de boeken wisselen de leerlingen hun leeservaringen uit in leesclubs, aan de hand van vragen en discussiepunten uit het LitLab-lesmateriaal (ontwikkeld door Universiteit Utrecht). Na een discussieronde kiezen zij uiteindelijk tijdens een schooldebat hun winnende titel. De resultaten van alle jury's samen bepalen welke auteur De Inktaap 2019 wint. De prijs wordt op 12 maart in het bijzijn van alle genomineerde auteurs en juryleden uitgereikt tijdens de slotdag van De Inktaap in de Doelen te Rotterdam.
 

Historie

 
De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018). 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids