Normal_schoolkindessity

De hygiëne laat in veel Nederlandse schoolgebouwen ernstig te wensen over. Leraren ontvangen hier massaal klachten over van zowel ouders als kinderen. Met name de toiletten zijn vaak niet goed schoon en onhygiënisch. Dit zorgt ervoor dat meer dan de helft van de leerlingen hun toiletbezoek liever uitstelt tot zij weer thuis zijn, met alle gevolgen van dien. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS Nipo) in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Dit meldt Essity.

Zeven op de tien leraren (67 procent) geven aan klachten te ontvangen van leerlingen over de hygiëne op school. Ruim de helft (51 procent) van de basisschoolleerlingen geeft aan dat zij liever niet op school naar de wc gaan. Bij middelbare scholieren is dit zelfs 59 procent. Ook ouders valt dit op; 46 procent merkt regelmatig dat hun kind de grote boodschap ophoudt totdat hij of zij thuis is. De grootste klachten zijn stank op het toilet (85 procent) en vieze wc-brillen (76 procent). Bovendien heeft 43 procent van de leerlingen regelmatig moeite met opletten in de les omdat zij naar het toilet moeten maar liever niet willen gaan.
 
Michael Groeneweg, kinderarts voor maag-, darm-, en leverziekten bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de gezondheid van leerlingen. “Met name de jongste kinderen, die net zindelijk zijn, zijn kwetsbaar. Vieze toiletten kunnen een reden zijn dat kinderen hun behoefte zo lang mogelijk ophouden, met een natte broek als gevolg. We zien dan ook regelmatig dat zij een terugval krijgen in hun zindelijkheid. Maar ook voor oudere kinderen met bijvoorbeeld ontlastingsproblemen kunnen onhygiënische wc’s consequenties hebben.”
 
Op dit moment is er op scholen weinig aandacht voor toilethygiëne. Bij slechts een klein deel (24 procent) is dit een vast onderdeel van het lesprogramma. Bovendien merken leraren (46 procent) dat kinderen niet goed weten hoe zij het toilet schoon en hygiënisch moeten houden. Essity geeft aan dat het scholen wil helpen educatiematerialen te ontwikkelen, “waarmee zij kinderen op een leuke manier kunnen inspireren en informeren over het belang van een goede toilethygiëne.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids