Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen
Er zijn maar weinig middelbare scholen waar niet in drugs wordt gehandeld. Op alle niveaus worden scholieren geronseld om drugs te dealen. Dat zegt hoogleraar Pieter Tops van Tilburg University in Nieuwsuur. Dit melden Omroep Brabant en VOS/ABB.
Tops leidde een onderzoek naar de productie van en de handel in synthetische drugs in Nederland, zoals xtc en amfetamine. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de omzet van deze drugshandel in Nederland bijna 19 miljard euro per jaar bedraagt.
 
De handel in drugs is volgens hem ook ‘neergedaald op middelbare scholen’, aldus Tops in Nieuwsuur. Scholieren op vmbo’s, maar ook op het gymnasium worden volgens hem geronseld om drugs te dealen. “Ze kunnen vijf- of zeshonderd euro verdienen door met een simpel dienstje even met een tasje met wat spullen op en neer van de ene naar de andere plek te gaan. Dat is twee maanden vakken vullen.”
 
De drugshandel is niet voorbehouden aan een handjevol middelbare scholen. Tops denkt, ook op basis van ervaringen van zijn eigen studenten, dat er maar weinig middelbare scholen zijn waar geen drugshandel plaatsvindt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids