Normal_normal_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel

Nederland telt steeds meer particuliere basis- en middelbare scholen. Vooral het aantal particuliere scholen in het basisonderwijs neemt in rap tempo toe. In 2017 kende Nederland 55 van deze scholen en sinds dit jaar zijn dat er 64. Het aantal particuliere middelbare scholen is in vijf jaar tijd gegroeid van 22 naar 32. Dat meldt BNR die cijfers opvroeg bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

“Er ontstaat kans op ongelijkheid, want veelal wat rijkere ouders zullen deze keuze maken. Dat betekent dat er tweedeling ontstaat in de samenleving”, zegt een bezorgde Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.

Ouders kiezen vaker voor een particuliere school, omdat ze niet meer vertrouwen op de kwaliteit van het regulier onderwijs, aldus Particulier Onderwijs Nederland (PON). Want leraren daar kampen met te hoge werkdruk, te volle klassen en hebben daardoor te weinig aandacht voor de individuele leerling. Wouter Emmerik van PON snapt echter wel waarom CNV zich zorgen maakt. Daarom wil hij samen met de betrokken partijen kijken naar de kwaliteit van regulier onderwijs en hoe dit op peil kan blijven. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids