Normal_logo__vo-raad__vo_raad

Zowel de leden van de VO-raad als de achterbannen van de onderwijsbonden hebben hun goedkeuring gegeven aan het bereikte onderhandelaarsakkoord over de cao vo. Hiermee is er definitief overeenstemming bereikt over werkdrukverlaging, verbetering van de onderwijskwaliteit en een loonsverhoging. De nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs is per 1 juni 2018 met terugwerkende kracht ingegaan. Dit meldt de VO-raad.

Belangrijkste afspraak in de nieuwe cao voor de werknemers in het voortgezet onderwijs is dat de werkdruk vermindert en dat leraren meer tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de kwaliteit en ontwikkeling van het onderwijs. Vanaf 1 augustus 2019 wordt er in het takenpakket van de leraar 50 uur op jaarbasis vrijgespeeld om in te zetten als ontwikkeltijd. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat leraren 1 uur minder les per week zullen geven. Leraren(teams) en schoolleiding maken met elkaar een plan over hoe de lestaak anders te organiseren, zonder dat de onderwijstijd voor leerlingen daalt.
 
Ook krijgen leraren krijgen in twee stappen een loonsverhoging van 4,5 procent. Daarnaast ontvangen de leraren nog een eenmalige uitkering van 1 procent. 
 
Voor het ondersteunend personeel is afgesproken dat het komend jaar extra aandacht wordt besteed aan het loopbaanbeleid en de vermindering van werkdruk. Ook wordt het budget voor scholing gelijk getrokken met het onderwijzend personeel. Voor beide groepen is er straks een budget van 600 euro per jaar.
 
Voor onbevoegde leraren is een afwijking van de ketenbepaling afgesproken, waardoor er voor de duur van maximaal vier jaar tijdelijke dienstverbanden mogelijk zijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids