Normal_vaccinatie_inenting

Dit jaar zijn er al elf mensen overleden door meningokokken type W. Een van was een 14-jarige leerlinge van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede. Bijna zestig mensen liepen de bacterie ook op, maar konden na een opname op de intensive care weer naar huis. Schokkende cijfers, want in 2015 kwam dit type bacterie nauwelijks voor. Ter vergelijking: drie jaar geleden liepen slechts vier mensen meningokokken op, waarvan niemand overleed. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het aantal doden dat in de eerste vijf maanden van dit jaar door meningokokken is gevallen, is gelijk aan het totaal aantal doden van 2017. Voorheen werden met name ouderen door de bacterie getroffen, maar steeds meer kinderen komen er ook mee in aanraking. Nog geen twee weken geleden stierf een veertienjarig meisje aan de gevolgen van de zeer ernstige infectieziekte.

“Wat opvalt is de hoge mortaliteit: de sterfte ligt met 15 procent erg hoog”, zegt Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. Daarnaast verkeerden tientallen mensen in levensgevaar en hebben door de infectie bijvoorbeeld hersenschade opgelopen of ze missen een arm of voet.

Het meisje dat eerder deze maand overleed aan de infectieziekte zat in havo 2 van het Revius Lyceum. De GGD heeft de ouders van haar klasgenoten en andere leerlingen van de school per brief ingelicht. De dienst waarschuwde ouders en leerlingen goed op te letten op symptomen als sufheid, hoge koorts, misselijkheid en een stijve nek.

Wil je meer weten over meningokokken en de gevaren? Lees dan ons artikel hierover

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids