Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

Jongeren worden via chatsites geregeld benaderd door pedofielen. Veel jongeren blokkeren dan zo iemand maar dat gebeurt niet altijd, weet Merel van Groningen. Zij geeft gastlessen over loverboys, sexting en internetveiligheid op scholen. Het chatten gebeurt niet alleen thuis of privé, zegt Van Groningen, maar vaak ook op school. Volgens de ervaringsdeskundige weten veel scholen niet wat zich allemaal afspeelt in de klas. Dit meldt de Telegraaf.

Een populaire chatsite onder jongeren op het moment is Omegle. Via deze site kunnen jongeren online kletsen met vloggers. Via de chatsite worden ze echter ook wel eens lastig gevallen door volwassen die hen bijvoorbeeld vragen hun kleren uit te doen. "Ik ken scholen waar leerlingen in het computerlokaal op Omegle zitten. Dan dagen ze elkaar uit hoever ze zo'n pedo kunnen krijgen. Daarbij gaan soms kledingstukken uit", zegt Merel van Groningen.

Regels voor digitale veiligheid op school zijn er niet, die zijn aan de school zelf om te bepalen. Sommige scholen nemen maatregelen en blokkeren sites als Omegle. Anderen scholen vinden juist dat leerlingen zelf hier verantwoordelijkheid in hebben en ermee moeten leren omgaan.  Remco Pijpers van Kennisnet vindt dat van scholieren van nu niet verwacht kan worden dat ze de gevaren voldoende doorzien. De mediawijsheid van jongeren laat nog te wensen over, zegt Pijpers. Ook al zijn jongeren zich ervan bewust dat ze met een pedofiel praten, dan nog kan het fout gaan. Ze laten zich soms dan toch meeslepen, waarschuwt hij.

De Nationale Onderwijsgids sprak eerder met Merel van Groningen over internetveiligheid en chatsites als Omegle. Lees hier "De pijnlijke waarheid over sexting: volwassenen lopen constant twee stappen achter".

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids