Normal_techniek

Het aantal leerlingen in het voorgezet onderwijs daalt. Als gevolg daarvan dreigen de techniekafdelingen van veel vmbo-scholen te moeten sluiten. De leerlingenkrimp is de nekslag voor de relatief dure technische opleidingen. Dit meldt RTL Nieuws.

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Voor het eerst in tien jaar tijd nam het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs af en deze trend zal de komende jaren doorzetten volgens DUO. Een vijfde van de scholen zal fors minder leerlingen krijgen. Een derde van de vmbo-scholen overweegt daarom de dure technische opleidingen af te stoten.
 
Oorzaak van het dalende leerlingenaantal is onder andere doordat er de laatste jaren minder kinderen zijn geboren. Daarnaast doen steeds meer leerlingen havo of vwo, in plaats van vmbo. En de leerlingen die wel naar een vmbo-opleiding gaan, kiezen steeds minder vaak voor een technisch profiel: in tien jaar tijd daalde het aantal leerlingen van 37.300 naar 25.500.
 
Om te voorkomen dat in sommige gebieden helemaal geen techniekprofiel meer wordt aangeboden op vmbo's, heeft het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. De VO-raad adviseert scholen om dit geld goed te gebruiken door samen te werken met elkaar en de arbeidsmarkt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids