Normal_computer_computerles_kinderen_digi

35 schoolbesturen uit de regio Utrecht willen leerlingen meer via de computer gaan lesgeven. Door het lerarentekort blijven veel vacatures onvervuld en dus is het tijd voor innovatieve oplossingen, zoals ‘onderwijs op afstand’. De Algemene Onderwijsbond is echter kritisch. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In Utrecht zullen er naar verwachting over twee jaar 250 vacatures zijn in het voortgezet onderwijs. Veel docenten gaan met pensioen en bovendien groeit de bevolking. Tijd dus voor innovatieve oplossingen zoals het volgen van lessen via de computer, zegt Manon Koldewijn, die door de 35 schoolbesturen is aangesteld als projectmanager om het lerarentekort aan te pakken. Per leerling zijn er dan minder docenten nodig. 
 
Hoe dit precies moet worden vormgegeven is nog niet duidelijk. “Leerlingen zouden op de laptop bijvoorbeeld lessen kunnen volgen die op hetzelfde moment door een natuurkunde-docent op een andere school worden gegeven. Of ze volgen een interactieve les die al eerder is opgenomen.’’ Ook moet nog nader gekeken worden naar hoe het plan kan worden ingebed in de onderwijswet.
 
De AOb vindt dat een docent niet zomaar te vervangen is door een computer. Er is minder interactie in de klas en meer afhankelijkheid van de techniek. Alleen als digitaal leren de kwaliteit ten goede komt, ziet de AOb het als een mogelijke oplossing.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids