De winnaars van de Junior Speaking Contest 2018, vlnr Simon, Alegressa en Tim

87 tweetalige scholen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs streden gisteren voor de 15e keer om de titel wie de beste speech in het Engels kan voordragen. Winnaars van de Junior Speaking Contest 2018 zijn Allegressa Kidimbu van het Heerenlanden College uit Leerdam en Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum, College Zuid uit Enschede. De publieksprijs ging naar Tim Stoelinga van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Dit meldt Nuffic.

In het Theater De Lieve Vrouw streden zestien leerlingen uit de tweede en derde klas van havo en vwo om de titel. Alle zestien hebben ze een Engelse speech bedacht binnen het thema ‘Living my fantasy’, die ze mochten voordragen voor publiek. Daarna kregen ze vragen van een question panel.

Hoog niveau

De jury heeft de finalisten beoordeeld op zowel de inhoud en originaliteit van hun speech, als de overtuigingskracht ervan. Dit jaar noemde de jury het niveau van de inzendingen “erg hoog”, en de inzendingen “divers en interessant”. Daarnaast telde ook de presentatie mee en de manier waarop de finalisten de vragen beantwoordden. Het publiek koos daarnaast haar favoriet uit alle deelnemers voor de Publieksprijs.

Nuffic organiseert al sinds 2004 jaarlijks deze wedstrijd, waarbij leerlingen uit de tweede en derde klas het tegen elkaar opnemen. Er is een aparte competitie voor beide leerjaren. De leerlingen krijgen een thema, aan de hand waarvan zij een Engelse speech moeten geven van maximaal vier minuten.

Regionale voorrondes

Voorafgaande aan de finale vonden de afgelopen maanden regionale rondes plaats op een verschillende scholen verspreid in Nederland. De zestien finalisten kregen een workshop aangeboden om zich voor te bereiden op de finale.

De winnaar dit jaar onder de tweedeklassers is Allegressa Kidimbu. Haar fantasie is om een erfenis van liefde, geluk en inspiratie na te laten en anderen te inspireren hetzelfde te doen. De winnaar van de derdeklassers is Simon van Gelder. Zijn speech ‘1977’, gaat over het jaar waarin de eerste Star Wars-film uitkwam. Hij vertelde vol passie hoe graag hij in een wereld zou willen leven met robots, aliens en ruimteschepen.  De publieksprijs was voor Tim Stoelinga van het Wolfert Tweetalig in Rotterdam. Hij wist het publiek voor zich te winnen met zijn speech ‘Being a dragon’, waarin hij vertelde waarom iedereen een draak zou moeten willen zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids