Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Donderdag 12 april is de landelijke kick-off van Girlsday 2018. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs opent de dag samen met 75 meisjes met hulp van een HoloLens. Op Girlsday worden er door het hele land activiteiten op het gebied van bèta, techniek en IT georganiseerd, speciaal voor meisjes van 10 tot en met 15 jaar. Doel is om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden van IT-opleidingen en technische bedrijven. Dit meldt VHTO.

Girlsday 2018 start bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes ontwerpen hier een school met de nieuwste BIM-technologie en zien hoe de HoloLens in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. De HoloLens is een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie. Ook leren de meisjes over zelfhelend beton, duurzame energiewegen, drones en glasvezel lassen.
 
Aan Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Girlsday vindt elk jaar plaats in april. Op deze dag openen veel bèta-, technische en IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes uit voornamelijk het voortgezet onderwijs. De meisjes krijgen de gelegenheid om deel te nemen aan speciale activiteiten op het gebied van techniek en IT. Daarnaast krijgen ze inzicht in de technische en IT-werkzaamheden in de dagelijkse praktijk. Ook is er voor hen een mogelijkheid te spreken met vrouwelijke medewerkers die reeds in de technische bedrijven werkzaam zijn.
 
Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Dit bureau streeft ernaar om meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te laten werken. Op dit moment is slechts zo'n tien procent van de IT-professionals in Nederland vrouw.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids