Winnaars Rookvrije Generatie Awards 2018

Gisteren zijn de Rookvrije Generatie Awards 2018 uitgereikt. Met deze awards worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor de Rookvrije Generatie. Dit meldt de Hartstichting.

Dit jaar werden er maar liefst 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. In de categorie 'Scholen' won het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede. Een speciale vermelding was er voor de kinderburgermeester van Aalsmeer Derek Buikema. Hij zet zich in om alle Aalsmeerse schoolpleinen en sportverenigingen waar veel jeugdleden komen rookvrij te maken. De uitreiking vond plaats in het Nijntje Museumin Utrecht en werd gepresenteerd door actrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess.

Voor het Stedelijk Lyceum Kottenpark is de award een enorme steun in de rug. “Het was ontzettend spannend en ook wij zijn hier heel blij mee. Het bijzondere is dat de leerlingen hier ook actief in zijn geweest. Wij willen dat leerlingen opgroeien met het idee dat het normaal is dat hier niet wordt gerookt,” aldus Ilse Diemer (teamleider ondersteuning) van het Stedelijk Lyceum Kottenpark.

Steeds meer draagvlak voor rookvrij

"Het draagvlak voor een rookvrij Nederland neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling", zei Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij. "Steeds meer mensen, organisaties en gemeenten zetten zich in voor rookvrije plekken voor kinderen, van speeltuin tot school en sportclub. Ze beseffen dat roken jaarlijks tot 20.000 doden lijdt en we onze kinderen moeten beschermen.”

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids