Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Het kabinet investeert structureel 80 miljoen euro in cultuur. Scholen krijgen extra geld voor museumbezoek en muziekonderwijs. Ook wil het kabinet scholen uitdagen om cultuur te bezoeken die ‘schuurt’. Dit meldt Rijksoverheid.

 “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur; het maken of er gewoon van genieten,” aldus minister Van Engelshoven van Onderwijs, cultuur en wetenschap. Met een investering van 2,1 miljoen euro in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen euro in 2019 en verder. 
 
Ook wordt geïnvesteerd in muziekonderwijs, zo kunnen nóg meer scholen goed muziekonderwijs gaan geven. Met een eenmalige investering van 5 miljoen euro wordt de laatste aanvraagronde van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs verdubbeld. Op dit moment maken al ruim 1.000 scholen gebruik van een subsidieregeling en dat wordt uitgebreid naar 1.600 scholen.
 
Bovendien worden scholen uitgedaagd om met hun leerlingen ook cultuur te bezoeken die schuurt. Het jeugdtheater, de jeugdfilm en kinderboeken uit Nederland hebben een sterke reputatie als het gaat om een confrontatie met andere zienswijzen. Het kabinet investeert 1,5 miljoen euro per jaar in EYE Filmmuseum en in jeugdtheatergezelschappen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids