Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

De afgelopen jaren gebruiken steeds meer jongeren en jongvolwassenen lachgas als een roesmiddel. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt er geen verbod op de verkoop van lachgascapsules aan minderjarigen. Wel is het Trimbos Instituut gevraagd een programma voor scholen te ontwikkelen over de gevaren ervan. Dit melden ZonMw en NOS.

Veel verschillende doelgroepen gebruiken lachgas: van jonge pubers die nog nooit alcohol of drugs hebben gebruikt tot doorgewinterde uitgaanders die veel ervaring hebben met allerlei roesmiddelen. Het gebruik van lachgas is het hoogst onder jongeren en jongvolwassenen uitgaanders.
 
Jongeren denken heel verschillend over de gezondheidsrisico’s van lachgas. Vooral jongere gebruikers (van 12-14 jaar), die weinig ervaring met andere middelen hebben, zien lachgas vaak niet als een echte ‘drug’ en vinden dat er nauwelijks risico’s zijn. Anderen, vaak degenen die lachgas wel als een ‘drug’ zien, erkennen dat er risico’s zijn, al nemen zij die lang niet altijd serieus. 
 
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut (Utrecht) en het Bonger Instituut (Universiteit van Amsterdam) blijkt dat het risico op ernstige acute gezondheidsincidenten gering is, maar negatieve effecten op de gezondheid op de kortere en langere termijn komen wel degelijk voor. Het Trimbos Instituut doet aanbevelingen voor de preventie en voorlichting onder jongeren: kom met een eerlijke boodschap te komen, afgestemd op de ervaringen van de (jonge) gebruikers. Het meer stroomlijnen van de voorlichting door gemeenten, scholen en professionals is een ander aandachtspunt.
 
Daarnaast willen minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis met de groot- en detailhandel in gesprek over een vrijwillige leeftijdsgrens en over een maximumaantal lachgaspatronen dat per keer mag worden gekocht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids