Normal_boeken__lezen

Ook dit schooljaar lezen weer duizenden jongeren tussen de 12 en 16 jaar mee voor de Jonge Jury. Voor deze zeventiende editie hebben de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap een selectie van Leestips gemaakt, om de leerlingen te helpen bij hun keuze uit het grote aanbod jeugdboeken. Dit meldt Stichting Lezen.

Wie leest voor de Jonge Jury maakt zijn keuze uit alle Nederlandse jeugdboeken die in 2017 zijn uitgekomen. Om de leerlingen wegwijs te maken in dit grote aanbod hebben de tien jongeren van het Jonge Jury Boekgenootschap uit de groslijst tien boeken gekozen. De elfde Leestip komt voort uit de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd. 
 
De Leestips:
 
Voorlopers – Mirjam Hildebrand
Nooit meer thuis – Martine Letterie
Het Eos-project – Mirjam Mous
Piratenzoon – Rob Ruggenberg
Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen
Bloedzusters – Annejoke Smids
Escape room – Maren Stoffels (wildcard)
Afgesloten – Natasza Tardio
Livestream – Buddy Tegenbosch
Pijn – Mel Wallis de Vries
Verwoest – Margje Woodrow
 
De vier grote methoden Nederlands (Nieuw Nederlands, Op Niveau, Plot 26 en Ta!ent) ondersteunen de gratis te bestellen lesbrieven, die gebaseerd zijn op de elf Leestips. Hierdoor sluit het lesmateriaal naadloos aan op de onderbouwkerndoelen van de niveaus vmbo-basis-kader-theoretisch, havo, vwo en gymnasium.
 
Tot 1 mei stemmen de leerlingen op hun favoriete boek via de online stemmodule of de stemansicht. De drie boeken met de meeste stemmen, worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. De titel waarop het meest wordt gestemd, wint de Prijs van de Jonge Jury 2018. Deze publieksprijs voor jeugdliteratuur wordt tijdens de Dag van de Jonge Jury op 6 juni in TivoliVredenburg te Utrecht uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek. Op deze dag wordt ook de winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs bekendgemaakt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids