Eerste tien finalescholen 20e NK Debatteren voor Scholieren bekend

Vrijdag 10 november kwamen de eerste veertig scholen in actie op de eerste voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Drie spannende debatrondes en zestig debatten verder konden de tien beste scholen aangewezen worden. Zij gaan door naar de grande finale op zaterdag 20 januari op Universiteit Utrecht en maken kans om debatkampioen van Nederland te worden. Dit meldt Stichting Nederland Debat Instituut.

De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over een verbod op palmolie, een quotum voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen, een verbod op alcoholreclame en of media verhalen over seksueel misbruik mogen publiceren als de daders nog niet veroordeeld zijn.

Het is het twintigste jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale.

De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids