Normal_biologie_middelbare_school_docent_leerling_scholier_voortgezet_onderwijs_beta

Vijftig landen, tien dagen, meer dan driehonderd leerlingen, ruim achthonderd gasten. ’s Werelds meest getalenteerde leerlingen van maximaal 15 jaar komen van 3 tot en met 12 december naar Nederland om de competitie aan te gaan in de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie. Het is voor het eerst in veertien jaar dat de International Junior Science Olympiad (IJSO) in Europa, in Nederland wordt georganiseerd. Dit meldt SLO.

De IJSO wil havo- en vwo-scholieren tot en met 15 jaar uitdagen en stimuleren op het gebied van de natuurwetenschappen en techniek. Door mee te doen aan deze internationale wedstrijd, ervaren jongeren de mogelijkheden en kansen die er zijn op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat kan hen helpen bij het maken van een geschikte profielkeuze. Achterliggende gedachte is: ‘de juiste student op de juiste plek’. 
 
De IJSO is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldevenement. Vorige edities vonden onder meer plaats in Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië, Argentinië en Brazilië. De voorrondes voor de Nederlandse scholieren vonden begin 2017 plaats op meer dan 200 scholen en in de laboratoria van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Ruim 3000 scholieren deden hieraan mee. Begin december komen alle scholierenteams van de vijftig deelnemende landen samen in Sportcentrum Papendal te Arnhem om te strijden in de grand finale. Voorbereiding en examinering vinden plaats bij de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
 
De twaalf beste leerlingen vertegenwoordigen Nederland tijdens deze veertiende internationale finale. De leerlingen maken over drie dagen verspreid hun toetsen. Theorie en praktijk komen daarin samen. Op de overige dagen nemen zij deel aan excursies, culturele en sportieve activiteiten. Naast het wedstrijdelement is het leggen van internationale contacten met leeftijdsgenoten een belangrijk onderdeel van het programma.  
 
De wedstrijddeelnemers worden gedurende de gehele olympiade van 3-12 december begeleid en bijgestaan door 85 enthousiaste studenten. Zij komen van diverse opleidingen van universiteiten en hogescholen uit Nijmegen, uit heel Nederland en zelfs ver daarbuiten. Door de medewerking van studenten van diverse nationaliteiten wordt het internationale karakter van deze olympiade weerspiegeld. 
 
SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling, de Gelderse Onderwijs Groep Quadraam, de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vormen de organisatie van IJSO 2017. Radboud Universiteit en HAN zijn gastvrouw van deze prestigieuze internationale wedstrijd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids