Logo_logo_de-inktaap

Afgelopen week is de nieuwe editie van de literaire jongerenprijs De Inktaap Nederland van start gegaan. Zo'n duizend scholieren gaan de komende maanden aan de slag met de genomineerde titels van Martin Michael Driessen, Alfred Birney en Jeroen Olyslaegers. Dit meldt Stichting Lezen.

De Inktaap Nederland is de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren worden geconfronteerd met de keuzes van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs en kiezen daaruit hun eigen winnaar.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2018 zijn: Rivieren van Martin Michael Driessen, De tolk van Java van Alfred Birney en WIL van Jeroen Olyslaegers.

Dit jaar doen meer dan vijftig scholen uit heel Nederland mee. Lezers in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar vormen een schooljury. Zij lezen de boeken, wisselen leeservaringen uit met andere schooljury's, gaan met elkaar in debat en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hun eigen winnaar. De resultaten van alle jury's samen bepalen welke titel De Inktaap Nederland 2018 wint.

Prijsuitreiking
Tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen te Rotterdam op dinsdag 13 maart ontvangt de winnende auteur De Inktaap 2018. Voorafgaand volgen de juryleden workshops, ontmoeten zij de drie genomineerde auteurs en gaan de jongeren op het podium met elkaar in debat over de uiteindelijke winnaar.

De Inktaap Nederland is een project van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids