Normal_kind_lezen_leren_boek

De Thea Beckmanprijs 2017 is toegekend aan de jeugdroman Haaieneiland van Rob Ruggenberg. Weg van Marjolein van Rest kreeg een eervolle vermelding van de jury. Dit meldt Archeon.

De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van 1.000 euro. Ruggenberg kreeg ook de Jonge Thea Beckman, de prijs van de jongerenjury. De jury: "De winnaar voor de jury is een boek dat we beschouwen als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek van een auteur die erin geslaagd is een boeiende en spannende jeugdroman te situeren in een waar gebeurd kader, en dat niet voor de eerste keer."
 
Inhoud van het boek: tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen in 1722 naar het mysterieuze Zuidland in de Grote Oceaan vergaat een van zijn schepen. Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen bijna alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit schijnbaar paradijselijke eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...  
 
De andere vier genomineerde boeken voor de Thea Beckmanprijs 2017 waren: Bloedzusters van Annejoke Smids, Gevaarlijk geheim door Jan Heerzer, Romeinse tweeling door Marian Hoefnagel en Weg van Marjolein van Rest. 
 
De Thea Beckmanprijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste historische boek voor kinderen van de afgelopen twee jaar. Het ene jaar staan boeken voor kinderen tot 12 jaar in de belangstelling, het andere jaar worden boeken voor kinderen van 12 jaar en ouder genomineerd. Dit jaar warn de boeken voor 12 jaar en ouder aan de beurt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids