Normal_internet__pc__muis__computer__ict

De start van het nieuwe schooljaar verloopt voor tienduizenden leerlingen in het voortgezet onderwijs minder soepel dan verwacht. Veel digitaal lesmateriaal werkt door technische problemen nog niet naar behoren. Leerlingen en docenten kunnen niet of nauwelijks inloggen om bij het materiaal te komen. Dat zorgt voor veel frustratie. Dat meldt RTL Nieuws.

Het probleem geldt op veel scholen, zo blijkt uit een rondvraag van RTL Nieuws. Biologiedocent Jacques Bijvoet van het Dalton Lyceum in Barendrecht noemt het schandalig dat het materiaal aan het begin van het schooljaar niet goed functioneert, vooral omdat scholen er veel geld voor hebben betaald.

Volgens Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van de Haagse scholenkoepel Lucas Onderwijs, wordt er vanaf dit schooljaar één nieuw online systeem gebruikt in plaats van verschillende. Digitale les- en werkboeken van alle uitgevers zijn in dat systeem toegankelijk. Nu dat niet (voldoende) werkt, zijn er dus meteen problemen met al het materiaal.

Of de oorzaak van het probleem bij de uitgever ligt, bij de scholen zelf of bij de distributeur, is volgens Van Vliet niet duidelijk te zeggen. Hij verbaast zich er het meest over dat het systeem niet goed genoeg is getest voor aanvang van het nieuwe schooljaar. Van Dijk Educatie en Iddink, twee grote distributeurs van lesmateriaal erkennen de problemen met het materiaal. Er is sprake van een structureel probleem, aldus een woordvoerder van Iddink.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids