Normal_diploma_certificaat

Scholieren die een diploma behalen voor de middelbare school hebben 8 procent minder kans op het krijgen van dementie dan scholieren die vroegtijdig afhaken. Dat zeggen Britse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dit meldt BNR.

Marcel Olde Rikkert, hoofd van het Radboud UMC Alzheimer Centrum, legt uit hoe dit zit. Voor de ontwikkeling van de hersenen zijn er bepaalde gevoelige periodes in het leven. Eén van die periodes zit tussen de twaalf en achttien jaar, de periode waarin iedereen naar de middelbare school gaat. “Als je die gevoelige periodes goed benut, dat wil zeggen: stimuleert met goede educatie, heb je daar later veel plezier van”, zegt Olde Rikkert. Je kunt in die periode een buffer opbouwen, waarvan je later net iets meer daarvan verliezen, zonder dat je dementie ontwikkelt.
 
Naast studeren zijn er meer maatregelen die tegen dementie getroffen kunnen worden. De wetenschappers noemen nog acht factoren die meespelen bij het ontstaan van dementie, naast het niet afmaken van de middelbare school als tiener. Dit zijn overgewicht, gehoorproblemen op middelbare leeftijd, inactiviteit, diabetes type 2, hoge bloeddruk, depressie, eenzaamheid en roken. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen. Aan veel van die factoren kan iets gedaan worden. De wetenschappers roepen de overheden daarom op hiermee aan de slag te gaan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids