Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Het aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen is al langere tijd dalende. Drie middelbare scholen luiden daarom de noodklok. Ze zijn bang dat één of meerdere scholen moeten sluiten en daar worden de leerlingen de dupe van. Dit meldt Omroep Zeeland. 

De noodlijdende scholen in kwestie zijn het Zwin College, De Rede en het Reynaert College. Met respectievelijk 864, 1000 en 1200 leerlingen zitten de scholen onder de ondergrens van 1200 leerlingen die nodig zijn om een school financieel gezond te laten zijn. Als er in korte tijd niets gaat gebeuren, dan dreigt sluiting van één of meer scholen. Volgens de scholen is dit geen optie omdat dit in het uitgestrekte Zeeuws-Vlaanderen voor honderden leerlingen een lange reistijd betekent naast hoge vervoerskosten. 
 
Samen met de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de provincie komen de scholen nu met een realistisch reddingsplan dat past bij de specifieke situatie van Zeeuws-Vlaanderen met aandacht voor facetten als leefbaarheid en economische ontwikkeling. Al eerder hadden de scholen een sociaal plan gepresenteerd. Deze werd vervolgens terzijde  geschoven toen een commissie onder leiding van Wim Littooij het Rijk adviseerde om de Zeeuws-Vlaamse scholen te blijven betalen alsof ze nog wel 1200 leerlingen hadden. Dat advies werd echter door staatssecretaris Dekker naast zich neergelegd. 
 
De enige andere middelbare school in Zeeuws-Vlaanderen is het christelijke Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen met zo'n 1500 leerlingen. De school heeft eind vorig jaar aangegeven niet samen te willen werken met de andere drie scholen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids