Normal_smartphone_app__2_

Een speciaal fietsslot voor smartphones moet ervoor zorgen dat scholieren niet meer kunnen appen terwijl ze fietsen. Uit onderzoek waarbij scholieren tussen de 12 en 18 jaar elektroden op hun hoofd kregen, blijkt namelijk dat geluiden en trillingen op hun telefoon al voor afleiding zorgen. Dat meldt het AD.

Hoofdonderzoeker Roeland Dietvorst van AlphaOne zegt dat de scholieren al minder aandacht voor het verkeer hebben als zij de binnenkomende berichtjes horen, ook al kijken ze niet op hun telefoon. Omdat de hersenen op jonge leeftijd nog in ontwikkeling zijn, is het belangrijk dat jongeren hun volle aandacht bij het verkeer houden. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het fietsen heeft volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) geleid tot een grote toename van verkeersongelukken onder jongeren. Bij een vijfde van alle fietsongelukken was er een smartphone in het spel.

Er is daarom door VVN, KPN en AXA een speciaal fietsslot ontwikkeld dat de mogelijkheid om te appen uitschakelt onder het fietsen. Het slot staat in verbinding met een app, zodat alle netwerken op de telefoon, behalve alarmnummer 112, worden uitgezet. De ‘SafeLock’ is naar verwachting eind dit jaar verkrijgbaar. De wens voor de toekomst is dat telefoons automatisch beschikken over een slot, zodat al het telefoonverkeer tijdens het rijden niet mogelijk is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids