Normal_sigaret_roken

Na een geslaagd pilotjaar met 31 vmbo-scholen en een winnende klas van het Citaverde College Horst die de hoofdprijs van een dagje naar Walibi in de wacht sleepten, gaat de Smokefree challenge volgend jaar door. Vanaf het schooljaar 2017-2018 kunnen alle eerste en tweede (vmbo)-klassen van het voortgezet onderwijs meedoen aan de wedstrijd en meedingen naar de hoofdprijs. Dit meldt Gezonde School.

De Smokefree challenge is een klassikale uitdaging voor leerlingen van de eerste en tweede klas in het voortgezet onderwijs. Leerlingen die meedoen beloven om een half jaar lang niet te roken. Op drie momenten tijdens dit half jaar bevestigen de leerlingen hun belofte met een handtekening. Ook krijgen zij in de klas voorlichting over roken en gaan ze met z'n allen aan de slag met een creatieve opdracht. Leerlingen die het een half jaar volhouden om niet te roken maken kans op een dag met de hele klas naar Walibi Holland.

De challenge werd vorig jaar door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gestart als onderdeel van het plan om roken onder jongeren in het (v)mbo terug te dringen. Jongeren in het vmbo en mbo roken significant meer dan hun leeftijdsgenoten. Daarom zet de staatssecretaris extra in op deze groep. Doel van de challenge is om te voorkomen dat jongeren in de onderbouw beginnen met roken. Door er een klassikale uitdaging van de te maken, wordt de sociale druk om niet te beginnen, vergroot.

De challenge begon vorig jaar als pilot in vier regio's: Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland-Gelderland. In totaal deden zo'n 120 klassen mee met ondersteuning van de GGD en het Trimbos-instituut. De challenge van volgend schooljaar loopt van november 2017 tot en met mei 2018. Aanmelden voor de challange kan tot 1 oktober 2017 via de lokale GGD of instelling voor verslavingszorg. Lees hier de flyer voor meer informatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids