Normal_scheikunde_laboratorium__compfight_

Helen Zegelaar (17 jaar, vwo 6) van het Bernardinuscollege in Heerlen is de winnaar van de 38e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). De NSO werd gehouden van 8 t/m 15 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 4000 scholieren mee. Aan de finale hebben 14 jongens en 5 meisjes deelgenomen; 14 uit 6 vwo en 5 uit 5 vwo. Dit meldt SLO.

Daniil Soloviev (17 jaar, vwo 6) van het St. Stanislascollege in Delft behaalde de tweede prijs, Sietse Dijt (17 jaar, vwo 6) uit Eelde van het Maartenscollege de derde en de vierde prijs voor Jim Wittebol (18 jaar, vwo 6) uit Grootebroek van het Martinuscollege.
 
De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.
 
De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de 49e International Chemistry Olympiad,  van 6 tot en met 15 juli in Bangkok (Thailand). Aan deze internationale olympiade doen leerlingen uit meer dan 75 landen mee. De Nederlandse deelnemers kunnen zich dan meten met getalenteerde scholieren van over de hele wereld en internationale contacten op doen.
 
De onderwerpen die dit jaar in de theorietoets aan de orde kwamen, waren onder andere de ontwikkeling van de eerste elektrische auto en de synthese van dyspepsie, een medicijn tegen een aandoening in het spijsverteringssysteem. De practicumtoets bestond uit het maken en analyseren van tetrafenylcyclopentadienon, een ligand voor een belangrijke katalysator bij hydrogeneringsreacties, zoals het harden van boter.
 
De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), ASML, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Lorentz Casimir Lyceum, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids