Normal_big_ben_londen_toeristen

Om middelbare scholen in deze tijden van aanslagen voor te bereiden op schoolreizen naar het buitenland komt er naar verwachting volgende week een speciale ‘terreurhandleiding’ beschikbaar. Stichting School en Veiligheid en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie geven in de handleiding Wijs op schoolreis tips over hoe scholen een trip het beste kunnen aanpakken. Dat meldt het AD.

De afgelopen tijd hebben Europese steden te maken gehad met een aantal aanslagen. De vraag of scholen hun reis moeten annuleren, laten doorgaan of beter kunnen omboeken naar een andere bestemming, wordt veelvuldig gesteld. Volgens Masja Koster van de Stichting School en Veiligheid is het nu meer dan ooit belangrijk om na te denken over zo’n reis.

Wijs op schoolreis geeft geen reisadvies, maar geeft scholen tips over hoe ze een schoolreis zouden kunnen organiseren. Aan de hand daarvan kan een school bepalen of er genoeg verantwoordelijkheid is om de reis te laten doorgaan. Volgens Koster is het daarbij vooral van belang de situatie met ouders en leerlingen te bespreken. Bij het laten doorgaan van een trip wordt onder meer geadviseerd leerlingen niet alleen te laten.

Verder zou een school voor vertrek een noodplan en de contactgegevens van ouders paraat moeten hebben, in het geval er iets gebeurt. Mocht het blijken dat de situatie al voor vertrek twijfelachtig is, adviseert School en Veiligheid om de reis alsnog te annuleren. Scholen moeten daarom niet op voorhand te veel beloven, aldus Koster.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids