Normal_9143

UTRECHT (Novum) - Duizenden docenten en medewerkers in het voortgezet onderwijs staken donderdag om hun ongenoegen te uiten over de kabinetsplannen in het onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) leggen zo'n 21 duizend leraren hun werk neer.

Veel stakers komen bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht, waar de AOb een manifestatie houdt. Op zeker 741 scholen zou worden gestaakt. Volgens de vakbond zijn zeker 197 scholen helemaal dicht.

De leraren voeren actie tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur. Ze vinden die onhaalbaar en hopen dat de Eerste Kamer de norm tegenhoudt. Ook zijn de docenten tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

Minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vindt het 'ronduit onverantwoord' dat de leraren staken. Zeker nu veel scholen toetsweek hebben. "Op zo'n moment moeten scholen gewoon open zijn. Daarbij vind ik elke les heel belangrijk, dus alle lessen moeten gewoon doorgaan", zegt Van Bijsterveldt.